Zuivelfabriek Workum

(Warkum)

Workum-c  “De Goede Verwachting” 1900-heden- Spoardyk 21

5 januari 1900 tekenden 23 boeren een oprichtingsakte van de coöperatieve stoomzuivelfabriek “De Goede Verwachting”. Aan de Spoardyk werd de fabriek gebouwd met een goede waterverbinding vlak bij de spoorlijn.  De fabriek kon zich goed staande houden tijdens de crisis en de Tweede Wereldoorlog en is inmiddels een gigantisch fabriekscomplex. Veel fabrieken sloten zich met fusies aan. Hierdoor nam de aanvoer van melk sterk toe en moest de fabriek dikwijls worden vernieuwd en uitgebreid. De “De Goede Verwachting” is intussen een van de grootste productiebedrijven van zuivelgigant FrieslandCampina en met een productie van 120 miljoen kilo de grootste kaasfabriek van Europa. Ongeveer 1,2 miljard liter melk wordt er verwerkt.

Briefkaart zuivelfabriek Workum ( links) 1911.

Uitgave: T. Gaastra Bz. Workum.

Briefkaart zuivelfabriek Workum 1915

Uitgave: T. Gaastra, Bzn.

Ongelopen tulp, briefkaart zuivelfabriek Workum. Links het koffiehuis bij het station rechts de zuivelfabriek.

Uitgave: Gaastra, Workum.

Ongelopen fotokaart zuivelfabriek Workum. De Goede Verwachting, is tegenwoordig een van de grootste productiebedrijven van zuivelgigant FrieslandCampina

Particuliere zuivelfabriek "Tjebbes & Co" 1889-1955- Emmabuert 13

Boterhandelaar Cornelis Tjebbes richtte in 1889 een boterfabriek op in de Emmabuurt. Toen het een jaar eerder opgerichte coöperatieve zuivelfabriekje van de Grote Wiske sloot, heeft de firma Tjebbes & Co het fabriekje van de vier boeren aankocht en van de afbraak een kaaspakhuis in Workum opgebouwd. In 1907 werd de nv Kaas en Boterfabriek Tjebbes & Co uitgebreid met een nieuw kaaspakhuis, een wagenhuis en twee stoomketels vervangen door een nieuw exemplaar. In 1926 werd het gebouw opnieuw uitgebreid met een nieuw verpakkingslokaal. Het bedrijf heette hierna de nv Kaas- en Roomboterfabriek Workum van Tjebbes & Co. In 1938 werd de fabriek overgenomen door de LIJEMPF. In 1955 is de zuivelfabriek verkocht aan de Coöperatieve Condensfabriek Friesland en werd de fabriek gesloten. Het complex is inmiddels gesloopt.