Zuivelfabrieken Terschelling

(Skylge)

 Coöperatieve Zuivelfabriek Formerum "De Toekomst" 1894-1975

De boeren van Formerum richten in 1894 de vereniging Coöperatieve Zuivelfabriek (handkrachtfabriek) "De Toekomst" op. In 1917 gingen  de fabrieken op Terschelling (Hoorn "Klein Lies", Formerum "De Toekomst" en "De Verwachting" van Midsland) samen verder in de coöperatieve zuivelfabriek Terschelling. De fabriek gaf aan gemiddeld 10 mensen werk en verwerkte een miljoen kilo melk per jaar. Na de oorlogsjaren was de melkaanvoer in de jaren 50 ongeveer 3,5 miljoen kilo. Na een fusie in 1975 met "De Takomst" in Wolvega sluit de fabriek. In 1976 werd er een stichting opgericht die de fabriek in gebruik gaf aan de coöperatieve biologisch-dynamische zuivelvereniging "Skylge", waarin 12 veehouders aan deelnamen. Na enkele jaren werd ook dit zuivelbedrijf gesloten. 

Ansichtkaart zuivelfabriek Oost Terschelling. Vaag stempel, geen postzegel. De grootste stoomzuivelfabriek van Terschelling stond in Formerum.

Uitgave: S. M. L.

Ongelopen ansichtkaart zuivelfabriek Terschelling. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het linker gedeelte van de fabriek vernieuwd.